تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک

آیا تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک را می‌دانید؟ استابلایزرها یا تثبیت‌کننده‌های ولتاژ خودکار، که به آنها AVR نیز می‌گویند، در حال حاضر یکی از وسایل مهم برای جلوگیری از آسیب به وسایل برقی در نتیجه نوسان ولتاژ ورودی هستند. آن‌ها جریان خروجی را کاملاً ثابت نگه می‌دارند. این وسایل در انواع کسب و کارها و همچنین مصارف خانگی در حال تبدیل به یکی از وسایل مهم ایمنی و جلوگیری از آسیب‌های ناشی از برق هستند. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال خرید استابلایزر هستند.

ترانس اتوماتیک نیز تا حدی شبیه استابلایزر عمل می‌کند، اما جریان خروجی را ثابت نگه نمی‌دارد. این مقاله تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک را به طور پایه‌ای بررسی می‌کند.

از ترانس اتوماتیک تا استابلایزر

استابیلایزرها جریان برق ورودی را بر اساس نیاز تا حدودی کاهش و یا افزایش می‌دهند و در انتها یک جریان برق کاملاً ثابت را در اختیار دستگاه الکتریکی قرار می‌دهند.

یک استابیلایزر معمولی، ورودی از ۱۸۰ ولت تا ۲۷۰ ولت را دریافت کرده و آن را بین ۲۰-۳۵ ولت کاهش یا افزایش می‌دهد (سیستم باک- بوست) و در انتها با ۲۰۰-۲۴۰ ولت به صورت پایدار خارج می‌کند. این کار سبب می‌شود که وسایل برقی با ولتاژ ثابتی تغذیه شوند و آسیب نبینند. استفاده از این دستگاه برای حفاظت از تجهیزات گران‌قیمت و همچنین شرایطی که برق ورودی دارای نوسان زیادی است کاملاً لازم است.

تولید استابلایزرهای امروزی با استفاده از سیستم رله الکترومغناطیسی آغاز شد که به انتخاب قطعه مناسب برای تنظیم ولتاژ ورودی کمک می‌کند. این روش با نقاط ضعف و قوت خودش همراه بود. بعدها روش دیگری با استفاده از مدار الکترونیکی برای تنظیم طراحی شد. این روش نیز نقاط ضعف و قوت خود را دارد.

فناوری اولیه‌ای که برای تولید استابلایزر نیز استفاده می‌شود فناوری «رله» و فناوری دیگر «سروو» نامیده می‌شود. فناوری رله در ترانس اتواماتیک کاربرد دارد و فناوری سروو در استابلایزرهای مدرن.

پس اصلی‌ترین تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک در سیستم آنها است.

فناوری رله در ترانس اتوماتیک

همان‌طور که گفتیم این فن‌آوری در حال حاضر در ترانس‌های اتوماتیک کاربرد دارد. با استفاده از فناوری رله، مدار الکترونیکی داخلی، ولتاژ ورودی را با مقدار مرجع ارائه شده مقایسه می‌کند.

هر زمان که ولتاژ ورودی بالاتر یا کمتر از حد معمول باشد، مدار کنترل در ترانس، به رله مربوطه سوئیچ می‌شود تا ولتاژ خروجی تنظیم شوند. فناوری رله با دقت ولتاژ خروجی ± ۱۰٪ ارائه می‌شود. به عبارت دیگر ولتاژ خروجی در دستگاه‌های ترانس یک میزان دقیق و ثابت نیستند.

ترانس اتوماتیک بیشتر برای وسایل کم‌ارزش‌تر در منازل، ادارات و صنایع استفاده می‌شود. ترانس سبک‌تر از استابلایزر است و قیمت کمتری هم دارد. این فناوری با محدودیت‌های خاصی همراه است که شامل سرعت کم تصحیح ولتاژ، دوام کمتر و قابلیت اعتماد کمتر است که نمونه‌های دیگری از تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک را رونمایی می‌کند.

فناوری سروو در استابلایزر

در عین حال، همانطور که گفته شدن سیستم کنترل شده سروو نوع پیشرفته سیستم رله است. این فناوری تلاش می‌کند تا دقت خروجی را افزایش داده و زمان تأخیر را برطرف کند.

فناوری سروو در استابلایزر شامل موتور سروو، ترانسفورماتور باک بوست (BBT) و ترانسفورماتور خودکار و برخی عناصر دیگر است. ولتاژی که از تثبیت‌کننده سروو خارج می‌شود ولتاژی است که از ترانسفورماتور Buck Boost (BBT) عبور می‌کند. یک سر BBT اولیه به شیر ثابت اتوترانسفورماتور و سر دیگر به شفت سروو موتور متصل است.

هر زمان که ولتاژ ورودی خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، سروو موتور در طول اتوترانسفورماتور حرکت می‌کند به گونه‌ای که ولتاژ القا شده در BBT برابر با ولتاژ خروجی باشد که مورد نیاز است.

به این نوع تثبیت کننده، سروو تثبیت کننده می گویند زیرا از سروو موتور برای فعال کردن تصحیح ولتاژ استفاده می‌کند.

استایبایزرهای ولتاژ سروو ساختار مقاومی دارند و می‌توانند نوسانات بالا را تنظیم کنند و دوام بیشتری هم دارند. آن‌ها دقت ولتاژ خروجی بالا، معمولاً ± ۱٪ را ارائه می‌دهند و همچنین می‌توانند ولتاژ ورودی تا ۵۰ درصد کاهش یا افزایش دهند. این نیز یک تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک است.

اگر تثبیت‌کننده‌های سروو (استابلایزرها) را با تثبیت‌کننده‌های نوع رله (ترانس اتومتیک) مقایسه کنیم، می‌توان به مزایای مختلفی استابلایزرها مانند سرعت تصحیح بالاتر، دقت بالای خروجی تثبیت شده، قابلیت تحمل جریان‌های هجومی و مهمتر از همه قابلیت اطمینان بالا پی برد. گروه صنعتی تی بی ام انواع تثبیت‌کننده‌های ولتاژ سروو را با کیفیت خوب ارائه می‌دهد.

تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک به شکل زیر خلاصه می‌شود:

تفاوت استابلایزر با ترانس اتوماتیک

  • استابلایزر برای کنترل دقیق ولتاژ خروجی استفاده می‌شود، درحالی‌که ترانس اتوماتیک با دقت کمتری جریان خروجی را تنظیم می‌کند.
  • استابلایزر جریان خروجی را با دقت یک درصد ثابت نگه می‌دارند، اما در ترانس این دقت تنها ده درصد است.
  • استابلایزر برای دستگاه‌های حساس و گران‌قیمت مناسب است؛ درحالی‌که ترانس برای دستگاه‌های کم‌ارزش‌تر استفاده می‌شود.
  • ترانس بیشتر برای استفاده در منزل است، اما استابلایزر استفاده‌های صنعتی نیز دارد.
  • قیمت ترانس کمتر از استابلایزر است.
  • میزان محافظت در استابلایزر بیشتر از ترانس است.
  • ترانس کندتر از استابلایزر عمل می‌کند.
  • هزینه تعمیر و نگهداری ترانس کمتر از استابلایزر است.
  • استابلایزر پیشرفته‌تر از ترانس است.

به طور کلی می‌توان گفت که هر دو این دستگاه‌ها در تثبیت جریان خروجی نقش دارند، با این حال از تکنولوژی‌های متفاوتی بهره می‌برند. همچنین می‌توان گفت که استابلایزر نسخه پیشرفته‌تر ترانس است. با این حال ترانس اتوماتیک هم کاربردهای خاص خود را دارد. برای مثال در مورد وسایل منزل، حتماً لازم نیست از یک استابلایزر گران‌قیمت استفاده کنید. در اکثر موارد ترانس اتوماتیک کافی است. پس مجبور نیستید هزینه بیشتری را در این موارد خرج کنید.

استابلایز علاوه بر ترانس، با محافظ برق هم فرق دارد. تفاوت استابلایزر با محافظ برق به طور کلی در این است که محافظ تنها از ورود جریان‌های شدید به دستگاه جلوگیری می‌کند، اما استابلایز جریان خروجی را تنظیم می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس تلفنی